Új otthon építésekor rengeteg fontos döntést kell meghoznod, így a megfelelő nyílászáró kiválasztása is egészen biztosan fejtörést okoz majd. Milyen ablakok, ajtók és erkélyajtók közül érdemes választani, ha épp építkezel és szeretnéd, hogy a döntésed hosszú távon is megtérüljön? Mutatjuk!

Energiatakarékos nyílászáró

Az első és legfontosabb szempont, amelyet érdemes figyelembe venned, ha Te is szeretnéd, hogy új otthonodban minden nyílászáró kifogástalan legyen, az az energiatakarékosság. Napjaink egyik sláger témája, a fenntarthatóság mára már a házépítésben is rendkívül fontos szerepet játszik, így napjainkban elérhetőek olyan remekül hőszigetelő műanyag nyílászárók is, amelyekkel garantáltan csökkentheted a fűtés vagy légkondi működésére fordított energiát.

Ehhez fontos, hogy választáskor vedd figyelembe az ajtó vagy épp ablak anyagát, a légkamrák számát, a beépítés megfelelőségét, ablakoknál az üveg rétegzését, valamint az extra hőszigetelést kínáló tulajdonságokat is. Ha pedig szeretnéd tovább növelni a szigetelő hatást, érdemes elgondolkoznod a redőnyök használatán is.

Figyelj a nyílászáró stílusára!

Az, hogy új otthonotok milyen stílusban épül, tökéletesen tükrözi leendő lakóinak személyiségét is. Emellett garantáltan jó érzéssel tölt el, amikor hazaérkezéskor egy gyönyörű, stílusos otthonba érkezel. Ahhoz azonban, hogy az összkép elérhesse ezt a hatást, fontos, hogy a nyílászárók is passzoljanak a képbe.

Hogy is illeszkedik egy nyílászáró otthonod stílusához? Ma már egy és két oldalon színezett műanyag ablakok és ajtók is elérhetőek, amelynek köszönhetően csupán a képzelet szabhat határt a színválasztásnak. A maximális stílus érdekében pedig ma már nem csupán hagyományos, de design ablakok is elérhetőek az ablak kínálatban, így könnyen kifejezheted személyiségedet a nyílászárók segítségével.

A nyílászáró működés

Az, hogy egy nyílászáró szép és jól szigetel, már fél siker. Mit is kell tenni a teljes siker érdekében? Természetesen figyelni kell arra, hogy számunkra kényelmes és megfelelő módon működjön maga a választott modell!

Ablakok esetén nem mindegy, hogy hogy is tudjátok majd a jövőben nyitni-zárni. Épp ezért érdemes még választás előtt eldönteni, hogy milyen helyiségbe milyen típus illik. Egy fürdőszobába például egyértelműen remek döntés a bukó ablak, de egy fényes nappaliban garantáltan elengedhetetlen a fix ablakok használata. Természetesen a hagyományosabb modellekre is szükség van, így a nyíló ablak és a nyíló-bukó ablak egészen biztosan elengedhetetlen eleme lesz új otthonodnak. Ha pedig valami egészen lenyűgöző dologra vágysz, a tokosztott ablakok és a távműködtetésű ablakok egészen biztosan tetszeni fognak!

Bár a hagyományos ajtók működése általában nem különleges, az erkélyajtók típusai között könnyen el lehet veszni. Ez a típusú nyílászáró ugyanis rendkívül fontos eleme minden terasszal, erkéllyel és kerttel rendelkező otthonnak, így garantáltan sokat fogjátok használni. Épp ezért fontos, hogy az emelő-toló erkélyajtók, smart-slide erkélyajtók és toló-bukó erkélyajtók közül a házhoz vagy lakáshoz leginkább passzoló modellt válaszd!

A helyes nyílászáró beépítés

Az, hogy egy nyílászáró remek minőségű, még nem garancia arra, hogy valóban el is éri a várt hatást. A megfelelő beépítés nélkül ugyanis ugyanúgy beengedheti a hideget, mint egy elavult társa, emellett pedig az esztétikai tulajdonságait sem adja ki majd teljesen. Épp ezért fontos, hogy a nyílászáró beépítés során tapasztalt ablakos szakértőket bízzunk meg a munkálatokkal!

A nyílászáró választás tehát bonyolult folyamat lehet, hiszen rengeteg dolgot kell figyelembe venni a végleges döntés előtt. Ha nem tudod, a Te otthonodhoz milyen ablakok, ajtók és erkélyajtók illenek leginkább, vedd fel velünk a kapcsolatot, mi pedig egy tanácsadás keretein belül segítünk neked megtalálni a megfelelő modelleket!