Páralecsapódás akkor képződik, amikor a meleg levegő hideg felületekkel ütközik, vagy ha túl sok a pára otthonunkban, és víz keletkezik, amely cseppek formájában összegyűlik a hideg felületen, amikor nedves levegő érintkezik vele. Ez különösen télen gyakori, amikor a központi fűtés a reggeli és esti hűvösebb órákban kapcsol be. Bár a páralecsapódás önmagában nem jelent problémát, ha nem kezeljük, nedves foltok képződhetnek, ahol penész is felütheti a fejét, ez pedig káros lehet az egészségére, valamint károsíthatja otthonunkat is.

A páralecsapódás csökkentésének módjai otthonunkban

  • Csukjuk be a konyha- és fürdőszobaajtókat

A fürdőszobák és a konyhák miatt keletkezhet a leggyakrabban páralecsapódás otthonunkban. Ételfőzés, vízforralás, fürdés vagy zuhanyozás közben ügyeljünk arra, hogy a konyha vagy a fürdőszoba ajtaja zárva legyen, nehogy a levegőben lévő nedvesség hidegebb helyiségekbe kerüljön, ami páralecsapódást okozhat, ha hideg felületet érint.

  • Ruhaszárítás a szabadban

Amikor csak lehetséges, próbáljuk meg a szabadban szárítani a ruhákat, hogy megakadályozzuk a felesleges nedvesség felhalmozódását az ingatlanban. Ha nem tudjuk a szabadban szárítani a ruhákat, tartsuk azokat a fürdőszobában zárt ajtóval és nyitott ablakokkal, amíg a ruhák meg nem száradnak teljesen.

  • Szereljünk be elszívó ventilátort

A megfelelő szellőzés elengedhetetlen ahhoz, hogy a nedvesség távozhasson az ingatlanból, mielőtt kondenzációvá alakulna át. Energiahatékony páraelszívó felszerelése a konyhában és a fürdőszobában javíthatja a páratartalmat és megakadályozhatja a páralecsapódást.

  • Zuhanyzás közben kapcsoljuk be az elszívó ventilátort

A konyhában való főzéshez hasonlóan, amikor zuhanyozunk vagy fürdünk, kapcsoljuk be a páraelszívót, hogy eltávolítsa a gőzt és a nedvességet, amely a meleg víz hideg környezetben történő folyatásakor keletkezik. Ez segít csökkenteni a kondenzvíz mennyiségét, amely megjelenik a fürdőszoba ablakain és falain.