Az időzítés elengedhetetlen tényező az ablakcsere tervezésekor. A legtöbbet szeretnénk kihozni az ablakok életciklusából, ugyanakkor nem szeretnénk eltávolítani a régi ablakokat, amíg azok nem kezdik veszélyeztetni az életminőségünket. Emiatt érdemes megtanulni, hogyan észlelhetők az ablakhibák árulkodó jelei. 

 

Az ablakok nagy szerepet játszanak otthonunk energiateljesítményében és kényelmében. Ha az ablakaink sérültek vagy éppen elavultak, ezeket nem tudják hatékonyan elvégezni. Amikor ez bekövetkezik, ideje lecserélni őket. Az ablakok nem hirtelen, egyik napról a másikra válnak kevésbé energiahatékonnyá, hanem lassan, hónapok vagy évek alatt. Honnan tudhatjuk tehát, hogy már nem elég energiatakarékosak, és ki kell cserélni őket?

 

  1. Az ablak láthatóan sérült

Valószínűleg ez a legnyilvánvalóbb jel, hogy ki kell cserélni az ablakokat. Ha egy ablak megsérül, nagyobb a valószínűsége, hogy teljesen betörik, így otthonunk komolyabb károknak is ki lesz téve, mint például a vízszivárgás, a penészesedés és a kártevők. Természetesen ez megkönnyíti a behatolók bejutását is az otthonunkba, így a sérült ablak mielőbbi javításával családunk biztonságban lesz, és elkerülhetjük a drágább javításokat a jövőben.

 

  1. Magasabb villanyszámlák

Sok minden okozhatja a villanyszámlák egekbe szökését, de ha észrevettük, hogy a villanyszámlák lassan kúsznak felfelé, akkor lehetséges, hogy az ablakaink a hibásak. A huzat lehetővé teszi a házon belüli hőmérséklet-szabályozott levegő távozását, ami arra kényszeríti a HVAC-rendszert, hogy keményebben dolgozzon, hogy a beállított hőmérsékleten tartsa otthonunkat. Ez megnöveli a villanyszámlákat, és a megnövekedett munkaterhelés lerövidítheti a HVAC egység élettartamát. A régi ablakok új, energiahatékony ablakokra cseréje segít csökkenteni a havi számlákat, és biztosítja, hogy a fűtési rendszerünknek ne kelljen a szükségesnél többet dolgoznia.

 

  1. Páralecsapódás az ablak belsejében

Az ablak belsejében kialakuló páralecsapódás általában azt jelenti, hogy az ablakokból szivárog a levegő és/vagy párás az otthonunk. Az ablakok külső oldalán megjelenő páralecsapódás nem ad okot aggodalomra, ez csak azt jelenti, hogy kint melegebb és párásabb az idő, mint bent.

 

Ha páralecsapódást észlelünk a két- vagy háromrétegű ablakok között, az annak a jele, hogy a légmentes tömítés meghibásodott, és a szigetelőgáz kiszabadult. Akár az ablakokon belül, akár az ablakok között, a páralecsapódás annak a jele, hogy ki kell cserélni az ablakokat.

Találjuk meg együtt a legjobb megoldást otthonába! Lépjen velünk kapcsolatba és kérjen árajánlatot!