Ablakbiztonsági tippek gyermekes családok számára

A gyermekek biztonságban tartása a potenciális veszélyekkel szemben minden szülő számára elsődleges prioritás. Amikor a gyerekek játszanak, könnyen belefeledkezhetnek, és könnyen árthatnak maguknak. Egy kis tervezéssel azonban csökkenthetjük annak kockázatát, hogy gyermeke megsérüljön, miközben otthon játszik az ablakok mellett. 

Sok otthonbon kaptak helyet nagy üvegfelületű ablakok és bár ezek a tulajdonságok látványosabbá tehetik otthonunkat valamint a külvilágot, és sok természetes fényt biztosítanak, veszélyt is jelentenek, ha nincsenek megfelelően rögzítve. A gyerekek mindig megtalálják a módját, hogy veszélybe sodorjanak valamit – vagy saját magukat. Az alábbi hasznos biztonsági tippjeink betartásával azonban jelentősen csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy gyermekeink sérülést szenvedjenek.

Cseréljük ki a régi ablaküveget laminált üvegre

Mint mindannyian tudjuk, a laminált üveg két vagy több üveglap, amelyek között műanyag közbenső réteg található. A gyerekeknek nehéz betörni a laminált üveget, ezért ez jó választás lehet, ha aggódunk az ablakok biztonsága miatt. A régi ablaküvegek laminált üvegre cseréje nemcsak nagyszerű módja annak, hogy megóvjuk gyermekeinket, hanem hozzájárulhat otthonunk energiahatékonyságának javításához is.

Ne felejtsük el az ablakzárat!

Ha duplán függesztett vagy tokos ablakaink vannak, vagy bármilyen típusú tolóablakunk, mindig használjuk a zárszerkezetet. Az ilyen típusú ablakok gyakran találhatók hálószobákban és az otthon más részein, ahol a gyerekek gyakran játszhatnak vagy alszanak. Ha nagy üveg tolóajtóval rendelkezünk, például ami a teraszra vezet, győződjünk meg arról, hogy az is mindig zárva van.

Legyen tudatában a vakfoltoknak

Sok szülő nincs tisztában azzal a ténnyel, hogy otthonukban gyakran vannak olyan vakfoltok, amelyek mögé a gyerekek könnyen bekerülhetnek. Míg a szülő képes lehet látni a kanapé tetejét álló helyzetből, a gyerekek fel tudnak mászni rá, és megsérthetik magukat mögötte.

Ügyeljünk arra, hogy gyermekeinket távol tartsuk a nagy bútorok mögül, és lehetőség szerint tartsuk távol a nagy bútordarabokat a kisgyermekek játékterétől. Ha nagy ablakunk van, használjunk babakaput, hogy távol tartsuk gyermekünket az üvegtől, elsősorban olyan helyiségben, ahol az ablakra vagy az ajtóra nem látunk rá.