Az ablaktisztítás elsajátítása az áhított csíkmentes felületről szól. Mindannyian olyan tiszta ablakokat szeretnénk, amik teljesen átlátszóak, szennyeződésmentesek. Amennyiben már megtettünk minden tőlünk telhetőt, de a megtisztított ablakfelületen még mindig csíkokat és szennyeződéseket találunk, érdemes lehet megvizsgálni a kevésbé ismert ablaktisztítási módszereket. 

Milyen gyakran kell tisztítani az ablakokat?

Az ablakok esztétikájának megőrzése érdekében fontos, hogy évente egyszer vagy kétszer tisztítsuk meg a kereteket. Lehetséges, hogy ezt egy kicsit többször kell megismételnünk, ha a tenger közelében lakunk, ahol sónak van kitéve, vagy ha egy forgalmas városban élünk, és közel vannak az ablakok a főbb utakhoz vagy ipari telephelyekhez. Ha nem tisztítjuk rendszeresen az ablaküvegeket, hamarosan felgyülemlenek rajtuk a víznyomok, a por és a szennyeződés. 

Mit érdemes használni a takarításhoz?

Használjunk meleg, szappanos vizet, de ne használjunk túl sok mosogatószert, mert a túl sok buborék nyomot hagyhat az ablakokon. Alkalmazzunk tiszta, szöszmentes mikroszálas kendőt, és rendszeresen cseréljük a vizet, hogy ne kenjük szanaszét a szennyeződéseket! Használjunk puha, tiszta ruhát a cseppek eltávolításához. A befejezéshez használjunk üvegtisztítót, vagy egy rész desztillált ecetet egy rész meleg vízzel. Permetezzük ezt közvetlenül az üvegre, és puha papírtörlővel dörzsöljük le.

Hogyan tisztítsuk meg az ablakokat ecettel?

Nagyszüleink még ecettel mosták az ablakaikat – és még mindig igazán hatékony módszernek tartják a makacs szennyeződések eltávolítására. Plusz pont, hogy nem mérgező és antibakteriális is. Saját ecet-alapú ablaktisztító oldat elkészítéséhez, egyszerűen adjunk hozzá két evőkanálnyi ecetet egy kis vödör meleg vízhez, és már kezdődhet is a takarítás (de feltétlenül viseljen gumikesztyűt)!

Ha a szennyeződés nagyon, de nagyon makacs, tegyük az ecetes oldatot egy spray-palackba, vigyük fel az ablaküvegre, majd hagyjuk néhány percig hatni, mielőtt szivaccsal megtisztítanánk.

Mit ne tegyünk: Használjunk ecetes oldatot minden olyan ablakon, amelyen matt festett vagy csak aláfestett keret van – előfordulhat, hogy a keret foltos lesz.